به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، البته علی محمد شاعری که در حاشیه مراسم تودیع و معارفه مدیر کل محیط زیست استان لرستان با خبرنگار مهر سخن می گفت راجع به نوسازی خطوط فرسوده نفت، جبران آلودگیهای زیست محیطی در بودجه 89، امضاء توافق نامه میان وزارت نفت و محیط زیست، واردات شیر ایرانی و ببر مازندران، تبادل گونه های جانوری در سالجاری و استمرار تغییرات مدیران استانی محیط زیست نیز به سئوالات مهر با صبوری پاسخ داد.
وی در زمینه اقدامات محیط زیست در زمینه پدیده گرد و غبار اظهار داشت: پدیده گرد و غبار که در سال 88 در کشور ما و برخی کشورهای همسایه ظاهر شد که سازمان حفاظت محیط زیست با حساسیت لازم و تاکید دولت این موضع را پیگیری کرد.
شاعری ادامه داد: در این راستا با توجه به اینکه منشا این گرد و غبار کشورهای همسایه بود تماس و تعامل با این کشورها شروع شد.
قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست کشور یادآور شد: تاکنون در این زمینه مذاکراتی با کشورهای عربستان، سوریه، عراق، ترکیه، کویت، قطر و عمان داشته ایم که منجر به انجام اقدامات مشترک منطقه ای برای کنترل روند بیابان زایی در منطقه و توافقات خوبی در این حوزه شده است.
اجلاس ترکیه ابتکار ایران برای مقابله با پدیده گرد و غبار
شاعری با بیان اینکه این توافقات هم به صورت دوجانبه و هم به صورت چند جانبه در حال پیگیری است، خاطر نشان کرد: از سوی دیگر هفته آینده هم یک اجلاس منطقه ای با مشارکت همه کشورهای ذی نفع در کشور ترکیه برگزار خواهد شد که معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان محیط زیست کشورمان نیز در آن اجلاس شرکت خواهند کرد.
وی با تاکید بر اینکه این اجلاس به ابتکار ایران برگزار می شود، یادآور شد: امیدواریم در این اجلاس توافقات دوجانبه را بتوانیم به توافقات چند جانبه تبدیل کنیم و بتوانیم در آینده پدیده گرد و غبار را کنترل و مدیریت کنیم.
بحران گرد و غبار تنها مختص کشور ایران نیست
قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست کشور در پاسخ به این سئوال خبرنگار مهر که آیا این مذاکرات با توجه به اینکه کشور ایران کانون بحران است می تواند موثر باشد یا خیر، عنوان کرد: این بحران تنها مختص به کشور ایران نیست چرا که این پدیده به خاطر خشکسالی در چند سال اخیر در کشورهای منطقه و همچنین پدیده کم آبی در این کشور ایجاد شده است.
شاعری با بیان اینکه جریان باد باعث شده است که کشور ما بیشتر تحت تاثیر این پدیده قرار بگیرد، افزود: به همین دلیل بنا داریم تجربیات جمهوری اسلامی ایران را در مدیریت و کنترل مناطق بیابانی به کشورهای همسایه منتقل و پیاده سازی کنیم.
نهادهای بین المللی در موضوع ریزگردهای عربی ورود پیدا می کنند
وی همچنین در مورد ضرورت ورود نهادهای بین المللی برای رفع مشکل گرد و غبار به خبرنگار مهر گفت: بنا داریم از مشارکت سازمانهای بین المللی نیز برای کنترل این پدیده استفاده کنیم.
قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست کشور ادامه داد: در همین اجلاس منطقه ای که قرار است در ترکیه برگزار شود برخی سازمان های بین المللی از جمله "یونب" و "جف" نیز دعوت شده است که آنها نیز حضور پیدا خواهند کرد و در این زمینه مساعدت لازم را خواهند داشت.
محیط زیست با پروژه های بدون ارزیابی زیست محیطی برخورد می کند
شاعری در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر در مورد نظارت محیط زیست بر روند اجرای پروژه های حوزه نفت و گاز و همچنین راهسازی در کشور، یادآور شد: همه پروژه های بخش های مختلف نفت و گاز و همچنین راهسازی طبق قانون باید پس از ارزیابی زیست محیطی به مرحله اجرا دربیاید.
وی با تاکید بر اینکه این سازمان با هر گونه پروژه ای که بدون ارزیابی زیست محیطی بخواهد انجام شود ضمن برخورد قانونی و حقوقی متخلفان را به مراجع قضایی معرفی خواهد کرد، یادآور شد: ولی با هماهنگی که با دستگاههای اجرایی مانند وزارت نفت، وزارت صنایع، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت راه و دیگر دستگاههای مشابه انجام شده است خوشبختانه همکاری و مشارکت خوبی از سوی این دستگاهها در دوره جدید مدیریتی سازمان محیط زیست به وجود آمده است.
قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست کشور یادآور شد: خوشبختانه در حال حاضر در اجرای پروژه های بزرگ نفت و گاز، پتروشیمی و ایجاد راه و سایر پروژه های عمرانی هماهنگی لازم با سازمان محیط زیست صورت می گیرد.
محیط زیست در مقابل پروژه هایی که منجر به تخریب محیط زیست می شود مقاومت می کند
شاعری خاطر نشان کرد: همچنین هم اکنون سازمان محیط زیست هم هر جایی که اجرای پروژه منجر به تخریب محیط زیست شود مقاومت می کند و به نفع محیط زیست اقدامات لازم را انجام خواهد داد که نمونه آن را در عملکرد سازمان محیط زیست در موضوع "جنگل ابر" مشاهده کردید.
وی در پاسخ به این سئوال خبرنگار مهر در مورد موضع محیط زیست در مورد تخریب هایی که تاکنون صورت گرفته است، بیان داشت: ما برای پیگیری تخلفات زیست محیطی قانون داریم و بر اساس این قانون هم از مراجع قضایی پیگیر هستیم.
قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست کشور با تاکید بر اینکه با تخلفات به طور جدی برخورد خواهد شد، خاطر نشان کرد: ولی بنای ما بر این است که قبل از اینکه پروژه های بزرگ عمرانی آغاز و عملیاتی شود در کشور هماهنگی به گونه ای صورت گیرد که هم ارزیابی زیست محیطی قبل از شروع کار انجام شود و هم در حین اجرا نظارت کافی از سوی این سازمان صورت گیرد تا ضمن جلوگیری از خطرات احتمالی از تخریب طبیعت جلوگیری شود.
نوسازی خطوط فرسوده نفت در قالب مصوبات سفرهای استانی
شاعری در پاسخ به سئوال دیگر مهر در مورد حوادث مرتبط با خطوط فرسوده نفت و گاز و برنامه سازمان محیط زیست در این زمینه بیان داشت: کاری که در این راستا از دولت دهم به ویژه در قالب سفرهای استانی هیئت دولت شروع شده است این است که وزارت نفت را موظف کرده ایم که شبکه گسترده انتقال نفت در استانها را نوسازی و بازسازی کند.
وی با اشاره به مصوب شدن این موضوع در مصوبات دور سوم سفرهای استانی دولت، یادآور شد: در قالب این مصوبه مقرر شد وزارت نفت علاوه بر نوسازی و بازسازی خطوط فرسوده نفت اگر این خطوط از مسیرهای حساس نیز عبور می کنند نسبت به جابجایی آنها اقدام کند.
قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست کشور نمونه بارز این مصوبه را در سفر دور سوم هیئت دولت به استان خوزستان عنوان کرد و گفت: در مصوبه استانی خوزستان مقرر شده است که وزارت نفت ظرف مدت زمان دو سال شبکه های فرسوده در حوزه این استان را نوسازی کند.
همه صنایع آلاینده خسارات را در بودجه 89 جبران می کنند
شاعری با اشاره به دیگر تمهیدات اندیشیده شده در این زمینه، بیان داشت: همچنین در قانون بودجه سال 89 همه صنایع آلاینده به خصوص صنایع نفت و گاز در حوزه وزارت نفت موظف شد همه آلودگیهای زیست محیطی را جبران کند.
وی در مورد وضعیت شبکه انتقال نفت و گاز در کشور عنوان کرد: در حال حاضر بین چهار تا پنج هزار کیلومتر شبکه انتقال نفت در کشور وجود دارد که چه از زیر آب و چه از خشکی عبور کرده اند.
قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست کشور بدون اشاره به میزان خطوط انتقال نفت فرسوده در کشور، افزود: بخشی از شبکه فعلی فرسوده است که با همکاری وزارت نفت داریم تلاش می کنیم این شبکه را نوسازی و بازسازی کنیم تا جلوی نشت نفت به محیط زیست گرفته شود.
موافقتنامه وزارت نفت و محیط زیست برای جلوگیری از خسارات
شاعری در مورد وضعیت خسارات در این زمینه تاکنون، عنوان کرد: وزارت نفت باید در زمینه اصلاح شبکه های فرسوده و احداث پالایشگاهها دقت لازم را داشته باشد که به اعتقاد ما این همکاری در گذشته بوده و الان بیشتر شده است.
وی یادآور شد: ما در این راستا بنا داریم با موافقت نامه ای که اخیرا تنظیم کرده ایم و به امضای رئیس سازمان محیط زیست و وزارت نفت خواهد رسید همکاری این دو حوزه را شفاف تر کنیم تا با تعامل بیشتر بتوانیم هم جلوی ایجاد خسارات را بگیریم و هم در صورت ایجاد خسارت همه این خسارات طبق قانون جبران شود.
امسال سال تنوع زیستی در کشور است
قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست کشور همچنین در مورد تبادل گونه های جانوری و برنامه های این سازمان به خبرنگار مهر گفت: امسال سال تنوع زیستی است و تمام تلاش ما این است که هر چقدر بتوانیم با محیط زیست جهانی ارتباط و تعامل بیشتری داشته باشیم چرا که این موضوع به نفع تنوع زیستی کشور است.
شاعری یادآور شد: در این راستا ما بنا داریم برخی از گونه ها که در گذشته بومی ایران بوده اند و منقرض شده اند مانند "ببر مازندران" را دوباره احیا، تکثیر و حفاظت کنیم.
واردات شیر ایرانی و ببر مازندران در راستای احیا این گونه ها
وی با اشاره به انقراض نسل شیر ایرانی، ادامه داد: همچنین این برنامه در مورد "شیر ایرانی" نیز در دستور کار قرار دارد تا نسل این گونه را نیز با توجه به زیستگاههای طبیعی که در ایران داشته است دوباره احیا کنیم.
قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست کشور خاطر نشان کرد: در این راستا داریم با کشورهایی که می توانند در این زمینه به ما کمک کنند تعامل می کنیم تا بتوانیم گونه های گیاهی و جانوری که در گذشته در ایران بوده اند و منقرض شده اند را وارد کنیم.
مبادله گونه های جانوری با مطالعات و حفظ نکات زیست محیطی انجام می شود
شاعری معاوضه ببر با پلنگ را در این راستا دانست و گفت: البته این کار با مطالعه و رعایت همه نکات فنی و همه ملاحضات زیست محیطی انجام خواهد شد.
وی در مورد زمان اجرای تبادل گونه های جانوری، تصریح کرد: این کار در سال جاری و در آینده نزدیک انجام خواهد شد.
تغییر مدیران محیط زیست استانها استمرار می یابد
قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست کشور در ادامه گفتگوی خود با خبرنگار مهر در مورد استمرار تغییر مدیران محیط زیست در استانها، یادآور شد: در حال حاضر ما داریم مدیران کل محیط زیست را ارزیابی می کنیم.
شاعری افزود: پس از پایان ارزیابی ها مدیرانی که نمره مورد نظر را کسب کنند ابقا خواهند شد و به خدمت خود ادامه خواهند داد ولی اگر در مورد برخی مدیران به این نتیجه برسیم که باید تغییر کنند حتما تغییر خواهند کرد.
.........................
نظر شما